Hofstede


Cultuur, wat is nu cultuur precies? En wat wij heel normaal vinden zoals Sinterklaas vinden ze elders op de wereld maar vreemd. Zelfs binnen Nederland zijn er cultuurverschillen zoals het vieren van carnaval boven en beneden de rivieren, verschil in dialect en klederdracht.

Geert Hofstede, geboren in 1928, heeft zich verdiept in de manier waarop verschillende culturen gekarakteriseerd worden. In 1699 heeft hij een groot wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Op grond van dit onderzoek heeft hij vier dimensies, die hij culturele dimensies noemde, gedefinieerd. Op grond van deze culturele dimensies kon hij de cultuur van de verschillende landen indelen. Op basis van de resultaten waren de volgende vier dimensies gedefinieerd:

1.       Machtsafstand
2.       Collectivisme tegenover individualisme
3.       Masculiniteit tegenover femminiteit
4.       Onzekerheidsvermijding
(Rompelman, 2010)

 Machtsafstand

Machtsafstand is de mate waarmee men in een cultuur zich erbij neerlegt dat de macht ongelijk verdeeld is.

Hofstede heeft de resultaten van zijn onderzoek op het gebied van machtsafstand verwerkt in een Machtafstandindex (MAI). Elk land kreeg een score tussen de 0 en 100. Hoe lagere de score hoe kleiner de machtafstand in het land.
 
Tabel 1: MAI-score Nederland en  Australië
Range
Land
MAI-score
40
Nederland
38
41
Australië
36

(Rompelman, 2010)

In tabel 1 is te zien dat Nederland en Australië na elkaar komen in de lijst en op plek 40 en 41 staan. Nederland heeft nog net iets meer machtsafstand met een MAI-score van 38 en Australia heeft een MAI-score van 36. Beiden landen scoren dus relatief laag qua machtsafstand.  In Nederland is binnen het gezinsleven ook te merken dat de machtsafstand klein is, weinig kinderen noemen hun ouders nog en u en kinderen en ouders behandelen elkaar als gelijken. Ook op school wordt er inniatief verwacht vanuit de leerlingen en staat een leraar open voor discussie. In landen waar veel machtsafstand is zou dit niet mogelijk zijn. In Australië komt de mate van machtsafstand in het gezin en op school overeen met hoe we dat in Nederland kennen. 

Collectivisme tegenover individualisme

Bij collectivisme speelt de groep een belangrijke rol, de groep is belangrijker dan één persoon. Deze groepen zijn vaak hecht en bieden de leden bescherming. Bij het individualisme is het juist het tegenovergestelde, één persoon zorgt voor zichzelf en zijn/haar naaste omgeving.

Hofstede heeft de mate van individualisme verwerkt in een Individualisme-index (IDV). Hoe individualistischer het land is ingesteld hoe hoger de score is.
 
Tabel 2: IDV-score Nederland en Australië
Rang
Land
IDV-score
4/5
Nederland
80
2
Australië
90

                                                                                                           (Rompelman, 2010)

In tabel 2 is te zien dat Nederland op een gedeelde 4/5 plaatst staat qua individualisme met een score van 80. Australië is nog individualistischer en staat met een score van 90 op een tweede plek. In zowel Australië als Nederland leren kinderen al vroeg te denken in de ik-vorm. Ze worden opgevoed met het idee dat je naar school gaat voor jezelf en dat jij later dan een baan krijgt om jezelf mee te onderhouden. Ook kan een inwoner van Nederland en Australië invloed uit oefenen in de politieke door te stemmen. En iedereen mag een eigen mening hebben.

 Masculiniteit tegenover femininiteit

In een masculiene samenleving zijn de sociale rollen op het sociale gebied duidelijk gescheiden. De mannen in een masculiene samenleving zijn vooral gefocust op materieel succes. Ze zijn dan ook hard en assertief. De vrouwen binnen een masculiene samenleving zijn juist zacht en teder. Zij zorgen voor anderen en de omgeving en vinden de kwaliteit van het leven belangrijker dan materieel bezit.

In een feminiene samenleving zijn de rollen tussen mannen en vrouwen minder duidelijk gescheden. Beiden geslachten zijn teder, bescheiden en gericht op de kwaliteit van het leven en niet zo zeer het materieel bezit.

Hofstede heeft de mate van masculiniteit verwerkt in de Masculiniteitindex (MAS). Hoe hoger de score hoe meer de samenleving in dat land masculien was. 

Tabel 3: MAS-score Nederland en Australë

Rang
Land
MAS-score
51
Nederland
14
16
Australië
61

                                                                                                                (Rompelman, 2010)

 
In tabel 3 is te zien dat er tussen de MAS-score van Nederland en Australië een redelijk groot verschil zit. Nederland staat op rang 51 met een MAS-score van 14 en is hiermee relatief feminien. Australië staat veel hoger in de Masculiniteitindex namelijk op plaatst 16 met een MAS-score van 61. Australië is dus masculiener dan Nederland. Dat Australië meer masculien is komt ook tot zijn recht in het gezinsleven, de man moet een echte man zijn, hij moet het geld verdienen, toont zijn gevoelens minder , geld is belangrijk net als mooie en grote spullen. Nederland is feminiener, de taakverdeling tussen mannen en vrouwen komen meer overeen. Het is in Nederland redelijk normaal dat vaders een papa-dag hebben. De mannen in Nederland werken om te leven, ze vinden gevoel van gelukkig zijn belangrijker dan een goede baan met een hoog loon.

Onzekerheidsvermijding

Onzekerheidsvermijding is de wijze waarmee de leden van een cultuur omgaan met onzekerheid. Als men binnen een cultuur moeilijk met onzekerheid om kan gaan en dit gevoel probeert te onderdrukken door regels op te stellen, is de onzekerheidsvermijding groot.

De resultaten uit het onderzoek van Hofstede op het gebied van onzekerheidsvermijding zijn weergegeven in de Onzekerheidsvermijdingsindex (OVI), hoe hoger de score hierin hoe meer een cultuur de onzekerheid uit de weg wil gaan.

Tabel 4:OVI-score Nederland en Australië
Rang
Land
OVI-score
35
Nederland
53
37
Australië





51

                                                                (Rompelman, 2010)
 

Uit tabel 4 blijkt dat Nederland op plaatst 35 staat met een OVI-score van 53 in de onzekerheidsvermijdingsindex. Australië staat twee plekken lager op plaatst 37 met 2 punten minder namelijk een OVI-score van 51. Nederland probeert iets meer dan Australië om onzekerheden te vermijden. Maar beiden landen doen niet erg hun best om onzekerheden te voorkomen, als regels bijvoorbeeld niet nageleefd kunnen worden, worden ze veranderen. Nederland is tolerant in haar beleid. Docenten mogen openlijk uitkomen als ze iets niet weten, discussies in de klas zijn toegestaan, lui zijn mag soms en burgers mogen protesteren.


Bronnen:


Rompelman, O. (2010). De culturele dimensies volgens Hofstede. Delft: Technische Universiteit.